Aktivnosti povodom “Dječije nedjelje”

Već tradicionalno, prva sedmica mjeseca oktobra posvećena je obilježavanju „Dječije nedjelje“. U periodu od 04.10. do 08.10.2021. godine obilježena je „Dječija nedjelja“ pod sloganom „Zajedno možemo sve“. Ova manifestacija obilježava se širom Bosne i Hercegovine s ciljem da se promovišu prava djeteta, poboljša društvena odgovornost za djecu, kao i da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije o pravima djeteta.
Prethodni dani u našoj školi takođe su bili u znaku djeteta, dječijih potreba i prava. Učenici nižih i viših razreda naše škole su u skladu s epidemiološkim mjerama, obilježili ove značajne dane uz zanimljive edukativne, kreativne i druge prigodne aktivnosti sa važnim porukama koje ukazuju na važnost prepoznavanja osnovnih potreba i prava djece u različitim periodima njihovog odrastanja. Pripremili smo niz stvaralačkih, edukativnih i rekreativnih aktivnosti kao što su:
– pisanje literarnih radova na temu dječijeg svijeta i dječijih prava i uređenje panoa literarne sekcije,
– likovne radionice na temu „Zajedno možemo sve“,
– kreativna radionica Savjeta učenika na temu „Izgradnja kule“,
– edukativne radionice i predavanja o dječijim pravima na časovima Vaspitnog rada odjeljenske zajednice.
U završnom dijelu aktivnosti organizovali smo izložbu likovnih i literarnih radova u prostorijama naše škole i na taj način smo uredili enterijer naše škole u duhu „Dječije nedjelje“.
Realizovanim aktivnostima stavili smo naglasak na značaj zajednice i jedinstva, te potrebe da svakim danom pružamo podršku jedni drugima i da se prava i potrebe djece stave na sam vrh prioriteta. Naša želja je da svako dijete ima pravo na bezbrižan i srećan život i cilj nam je da svaka nedjelja bude nedjelja djeteta.


Comments are Closed