Preporuke za čitanje

“ROBIN HUD”, DŽON FINMOR

Ova knjiga odvešće vas u guste prostrane šume, koje su prije više od sedam stotina godina pokrivale veći dio Engleske. Tu ćete sresti čuvenog odmetnika, nenadmašnog strijelca Robina Huda i njegovu odvažnu družinu. Sa lukom o ramenu krstare kroz sjenke stogodišnjih krošnji, po sunčanim proplancima, duž usamljenih puteva. Stalno su na oprezu, spremni da svete nepravdu, da brane progonjene i kazne gonitelje. Da biste što bolje razumjeli ovu knjigu, sjetite se naših hajduka i uskoka. Druga je to zemlja, drugačiji ljudi, sa drugim načinom borbe, ali iste su im bile težnje: borba za slobodu i pravdu.

ROBIN HUD

 

 

 

 

 

 

“RATKODOVŠTINE”, RATKO BJELIČIĆ

Ovo je knjiga u kojoj će se pronaći i prepoznati skoro svaki osnovac. Riječ je o zbirci međusobno povezanih zabavnih priča u kojima pratimo pubertetske probleme dječaka koji, kao i većina njegovih vršnjaka, odrasta nesiguran u svoj izgled i svoje mjesto u društvu, a tu su i škola, te ljubavni problemi. Knjiga odiše humorom i blagom ironijom, a završava pričom “Dom za mamu”, u kojoj glavni junak, dječak Ratko, opisuje svoje najbolnije iskustvo – gubitak voljene majke. Knjiga nosi snažnu poruku i životnu lekciju da su sitnice poput loše frizure, slabe ocjene i neuspjeha sa simpatijama samo uvod u stvarne životne probleme i izazove.

index

 

 

 

 

 

 

“KARAVAN ČUDESA”,  UROŠ PETROVIĆ

Pored školskih lektira, sigurni smo da svako od vas u slobodno vrijeme voli da pročita neku zanimljivu knjigu. Predstavljamo vam rad savremenog pisca za djecu i mlade, Uroša Petrovića.
Uroš Petrović je višestruko nagrađivani pisac i njegove zbirke priča mozgalica i romana u zagonetkama jako su popularne. Najzanimljivije je to što djeca čitajući njegove knjige neke malo ozbiljnije teme kao što su smrt ili duhovi veoma lako shvate.NJegove knjige objavljene su u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Sloveniji i Češkoj. Uroš Petrović je koautor programa NTC sistem učenja, koji je vama poznat.

Roman “Karavan čudesa” za glavnog junaka ima dječaka po imenu Adam. Njemu roditelji brane mnogo toga, a naročito da ide na neka tajna mjesta. Jedan dan odlazi na zabranjeno mjesto i biva otet. Odveden je u svijet koji smo svi mi bar jednom u životu sanjali i nekako ga se uvijek plašili. Nakon što je uspio da se izbavi i krenuo da potraži pomoć shvata da je sam na svijetu, da nema ljudi. Uroš Petrović jednostavnim stilom pisanja povezuje različite paralelne svjetove i donosi u njih magiju i zagonetnost. Roman u sebi krije jednu zanimljivu priču koja je spoj bezazlenih, ali i onih malo ozbiljnijih stvari.

karavan_cudesa-uros_petrovic_v

 

 

 

 

 

 

 

“ŠUTIRANJE GLAVOM”, Goran Gluvić

Drugari Rudi i Luka su mladi fudbaleri koji maštaju da postanu slavni i počinju da igraju u lokalnom klubu. Uz njihovu pomoć klub počinje da niže uspjehe i osvajanje prvenstva države sve je izvjesnije. Ali tu je i vođa suparničkog tima koji ne želi da izgubi laskavu titulu šampiona pa se služi svim nesportskim sredstvima. Tako se finalna utakmica između ta dva kluba pretvara u pravu dramu…