Inkluzija nije iluzija

Inkluzija podrazumijeva pravo svakog djeteta da se obrazuje i bude dio nastavnog procesa. Tu posebno treba obratiti pažnju na djecu sa smetnjama u razvoju, djecu sa invaliditetom i djecu iz marginalizovanih grupa. Bez obzira na grupaciju kojoj priprada, svako dijete može i ima pravo da pronađe svoje mjesto u vaspitno-obrazovnom procesu i da napreduje onim tempom koji je za njega optimalan. Veoma je važno da škola ima adekvatnu stručnu službu, kao i entuzijazam i volju nastavnika da svakom učeniku priđu na odgovarajući način i uključe ga u vaspitno-obrazovne tokove onako kako to njegove sposobnosti i afiniteti diktiraju.

U JU OŠ „Dositej Obradović“ u Doboju danas je organizovana priredba koja je pokazala da u našoj školi inkluzija nije iluzija već nešto što zaista živi i funkcioniše. Osim učenika naše škole predstavili su se i gosti iz JU OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ i JU OŠ „Sveti Sava“. Tom prilikom Udruženje za pomoć djeci sa posebnim potrebama Doboj uručilo je našoj školi zahvalnicu za uspješnu i produktivnu saradnju.

Osim priredbe, tokom proteklih sedam dana realizovan je i čitav niz aktivnosti (sportske igre, izložba, predavanje) čiji je cilj bio promocija i unapređenje inkluzije.


Comments are Closed