Obilježen Međunarodni dan tolerancije

JU OŠ „Dositej Obradović“ u Doboju već tradicionalno obilježava 16. novembar- Međunarodni dan tolerancije. Taj datum je veoma  bitan za ovu školu, jer je riječ o jednoj od najvećih multietničkih škola u BiH. Manifestaciji osim učenika i radnika škole prisustvuju i članovi Školskog odbora, Savjeta roditelja, predstavnici vjerskih zajednica, kao i drugi saradnici sa kojima škola sarađuje sa ciljem pružanja kvalitetnog i sveobuhvatnog vaspitanja i obrazovanja.

Na priredbi koja se organizuje tim povodom govori se, pjeva i recituje o toleranciji, drugarstvu, miru i sl.

Osim priredbe škola svake godine povodom Međunarodnog dana tolerancije organizuje i neku dodatnu aktivnost koja ima za cilj da pokaže da su učenici i radnici ove škole ponosni na svoje različitosti, koje ih ne udaljavaju nego, baš naprotiv, ujedinjuju i spajaju. Nekada je to koncert narodnih igara, nekada tematska izložba učeničkih radova, nekada etnografska izložba koja prikazuje narodne nošnje, vezove, predmete koji se koriste pri vjerskim obredima i sl.

Ove aktivnosti na pravi način dočaravaju ljepotu i bogatstvo različitosti, te kod učenika od malih nogu razvijaju osjećaj poštovanja za svoju i tuđu tradiciju, unapređuju toleranciju i ruše međusobne predrasude i barijere.

Prošle godine su članovi Savjeta učenika povodom Međunarodnog dana tolerancije u gradskom parku sugrađanima dijelili poruke ljubavi i tolerancije. Građani su podržali ovu aktivnost i pohvalili mališane.

Ove godine škola se pak odlučila da uz priredbu organizuje degustaciju nacionalnih jela. Na bogatoj trpezi našle su se razne delikatese poput uštipaka, dimljenog sira, sušenog mesa, sarme, kukuruze, sirnice, zeljanice, bureka, pure, proje i pasulja prebranca, te poslastice kao što su pita sa jabukama, kadaif, baklava, štrudla, razna slatka, gurabije, hurmašice, šape, lokumi,  tulumbe i druga jela koja se pripremaju još od vremena naših baka i prabaka, a koja nikako ne treba da budu zapostavljena i zaboravljena.

Uz priredbu i degustaciju nacionalnih jela, u školi je povodom ovogodišnjeg  Međunarodnog dana tolerancije organizovana i edukativna radionica, kroz koju su članovi Savjeta učenika mogli da čuju nešto više o toleranciji, te da razmijene mišljenja o toj temi.


Comments are Closed