Svjetski dan knjige i autorskih prava

???? Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava učenici III1 su zajedno sa svojom učiteljicom posjetili školsku biblioteku. Tu su naučili nešto više o autorskim pravima, te počecima obilježavanja ovog datuma, a čuli su i neke zanimljivosti koje se vezuju za Svjetski dan knjige.
???? U razgovoru sa školskim bibliotekarom prisjetili su se koje su to koristi čitanja, te su učenici predlagali za čitanje svoje omiljene knjige, ukratko prepričavali njihovu radnju i objašnjavali zašto im se baš ta knjiga svidjela. Nakon toga uslijedila je zanimljiva aktivnost u kojoj su učenici pokazali svoju maštovitost. Imali su zadatak da objasne kako bi izgledala njihova knjiga kada bi se našli u ulozi autora. Ideja i maštovitosti nije nedostajalo, a tri najaktivnija učenika dobila su knjigu na poklon.
???? ????Povratkom u svoju učionicu učenici su na času digitalnog svijeta izradjivali plakate povodom današnjeg datuma i na osnovu znanja koje su stekli u školskoj biblioteci. Plakate su radili u programu za crtanje.
“Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce!”
DOSITEJ OBRADOVIĆ

Comments are Closed